Archive for the ‘By Godfather’ Category

Permis de navigatie categoria D

Voi fi scurt si la obiect. Acte necesare permis de navigatie categoria D : copie diploma de studii , copie BI/CI , adeverinta medicala “apt pt conducere ambarcatiune de agrement cu motor” (medic de familie) o fotografie tip pasaport, un dosar plic sau cu sina, taxa de examen 280 RON (+ 64 de lei permisul, daca il iei) fisa de insriere la examen – se completeaza personal la depunerea dosarului. Am depus dosarul la Capitania Braila. Sunt 3 seturi de intrebari grila si fiecare set are 10 intrebari.
Primul set: Regulametul de navigatie pe Dunare, al doilea set: marinarie, al treilea: conducerea si manevrarea ambarcatiunilor cu motor. La primul trebuie sa faci minim 8 intrebari din 10, la celelalte 2, minim 7.

Intrebarile, de nivel mediu spre minim. In prima grila, am prins majoritatea intrebarilor cu semne de navigatie, in a doua grila, cea de marinarie, majoritatea intrebarilor din denumiri specifice marinaresti. In ultima grila am prins 3 intrebari cu ecluze si navigatia prin ele. Numai un raspuns este adevarat.

Dupa ce il luati, permisul categoria D va da dreptul sa conduceti ambarcatiuni de agrement (orice ambarcatiune, propulsata cu motor si/sau cu vele, al carei corp are lungimea de 2,5 m pana la 24 m, care nu transporta marfuri si care este utilizata exclusiv in scopuri sportive si recreative) pe ape interioare.

Pentru motor pina in 5 cai inclusiv, nu aveti nevoie de permis.
Cam asta e. Sper sa va fie de ajutor.
Mult succes la examen si vant din pupa … dupa.

Astfel incepe …

Dunarea, negura de dimineatza, toti pescarii aranjeaza sculele.

Bors de peste … ca la Prut

Bors de peste … in expeditia explicata in posturile anterioare de colegul Nemesis , borsul a fost atractia , asteptata de toti. Primul impiediment… jumatatea mai putin treaza a expeditiei… in prima zi … pe la 11 noaptea… “ba…. noi plecam…”. Nu era nici un fel de problema… daca nu o faceau cu…. ceaunul nostru…. Ce am facut…? Solutia, in cazul de fata, se ia personajul prezent cu ochii cei mai calzi, si vocea cea catifelata, si se trimite la vecini … ” Buna ziua, va rugam din sufletul nostru de copil, ne datzi shi noua ceaunul…. bine mah vi-l dam…dar sa ne aduceti si noua o portie…gata shefu… se poate…”
A doua problema… oamenii au fost foarte pregatiti… dar mai putin ingredientul principal… OTETUL…. Unul din public…”stai bai dorule ca am luat bors”… AM O MARE SUGESTIE PENTRU EL…. NU ROSTITI ACESTE CUVINTE IN FATZA UNUI LIPOVEAN CA iTIZI IEI O VASLA IN CAP DE NU TE MAI TREZESTI 2 ZILE ….
Dar gata cu vorbaria… RETETA DE BORS DE PESTE : se taie legumele , cat mai mici (noi le-am taiat mari) (legumele pot fi fiecare ce are la indemana , noi am pus rosii , ardei, cartofi , morcovi , telina) . Parerea mea , ca sa iasa bun rosii, cat curpinde… si restul ce mai aveti pe acolo. Acum exista 2 feluri care eu le stiu… v1 dupa ce au fiert legumele se pune pestele mic ( oblete, caras, albitura…etc) se lasa sa se dea in fiert cam 5 minute… si se scoate… daca mai poti sa scoti ceva , daca nu se strecoara zeama, si se pune pestele mare (crap, somn, mreana etc.) . Cand se pune pestele mare se pune si otet, prima parte ( sa nu se farimiteze pestele, otetul il intareste putin). La sfarsit se pune iar otet, leustean, si sare dupa gust. Am uitat sa zic, de cate ori se pune cate ceva in zeama se pune si niste sare( la legume, la peste mic, la peste mare) . Ar mai fi v2 , cea care am facut-o noi, adica dupa ce se fierb legumele , se pune pestele din specia decareai ( noi am avut niste moaca, ciortanica si un caras), am pus otet si sare cand l-am pus, si iar la sfarsit, otet si leusteanul.
Cam asta e. Un ingredient important pe care noi nu l-am avut este asha zisa ciusca, adica ardei iute , rosu, uscat.Un alt lucru important, nu uitati fitzi creativi, borsul de peste era facut de lipoveni pe malul apei, si nu de fiecare data aveau tot ce le trebuie, ahsa ca improvizau si un alt lucru important, diversitatea pestelui, se spune ca: cu cat mai multe specii cu atat e mai bun ( nu fitzi naivi, de baut sigur aveau). Poza cu borsul nu o mai pun , ca a abuzat Nemesis mai jos.

Caras la bataie in Delta

De curand am fost la pescuit. Nu va spun ce am facut , il las pe colegul Nemesis , povesteste mai frumos. In schimb am filmat ceva foarte interesant. Bataie la caras. Linga locul unde dadeam la pescuit , era o zona cu apa mica si calda cred. Cum a fost o zi superba, carasul si-a vazut de treaba. Pentru cei care nu stiu, asha numita “bataie” la caras e depunerea icrelor, care se face primavara. Ce vreau sa mai spun este faptul ca nu avea nici o traba cu mine, nu se speriau, doar isi vedeau de “treaba” lor.

Scrumbie la gratar

Cam asta am facut acum 2 sambete. Si cam asta au facut multi pe la Braila. Reteta e simpla. Iei o suta de mii , mergi la piata,( in cazul de fata a venit pescarul la usa) cumperi un kil’ de scrumbie, ii scoti matzele si urechiel o speli(daca ai timp)… faci jar, nu prea tare… si o frigi..


Acuma… servirea…. pe la Braila.. unde e lumea mai simandicoasa… se serveste cu otet sau lamaie… dupa gust… (chiar nu vrei sa ti se aplece de la asta)… .A doua varianta mai fi… stropita cu o saramura cu cimbru, usturoi… putin otet…
Eu de astea stiu… si asha am mancat de cand ma stiu…

Advertisement
January 2018
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031