Archive for October 10th, 2011

Bors de peste … ca la Prut

Bors de peste … in expeditia explicata in posturile anterioare de colegul Nemesis , borsul a fost atractia , asteptata de toti. Primul impiediment… jumatatea mai putin treaza a expeditiei… in prima zi … pe la 11 noaptea… “ba…. noi plecam…”. Nu era nici un fel de problema… daca nu o faceau cu…. ceaunul nostru…. Ce am facut…? Solutia, in cazul de fata, se ia personajul prezent cu ochii cei mai calzi, si vocea cea catifelata, si se trimite la vecini … ” Buna ziua, va rugam din sufletul nostru de copil, ne datzi shi noua ceaunul…. bine mah vi-l dam…dar sa ne aduceti si noua o portie…gata shefu… se poate…”
A doua problema… oamenii au fost foarte pregatiti… dar mai putin ingredientul principal… OTETUL…. Unul din public…”stai bai dorule ca am luat bors”… AM O MARE SUGESTIE PENTRU EL…. NU ROSTITI ACESTE CUVINTE IN FATZA UNUI LIPOVEAN CA iTIZI IEI O VASLA IN CAP DE NU TE MAI TREZESTI 2 ZILE ….
Dar gata cu vorbaria… RETETA DE BORS DE PESTE : se taie legumele , cat mai mici (noi le-am taiat mari) (legumele pot fi fiecare ce are la indemana , noi am pus rosii , ardei, cartofi , morcovi , telina) . Parerea mea , ca sa iasa bun rosii, cat curpinde… si restul ce mai aveti pe acolo. Acum exista 2 feluri care eu le stiu… v1 dupa ce au fiert legumele se pune pestele mic ( oblete, caras, albitura…etc) se lasa sa se dea in fiert cam 5 minute… si se scoate… daca mai poti sa scoti ceva , daca nu se strecoara zeama, si se pune pestele mare (crap, somn, mreana etc.) . Cand se pune pestele mare se pune si otet, prima parte ( sa nu se farimiteze pestele, otetul il intareste putin). La sfarsit se pune iar otet, leustean, si sare dupa gust. Am uitat sa zic, de cate ori se pune cate ceva in zeama se pune si niste sare( la legume, la peste mic, la peste mare) . Ar mai fi v2 , cea care am facut-o noi, adica dupa ce se fierb legumele , se pune pestele din specia decareai ( noi am avut niste moaca, ciortanica si un caras), am pus otet si sare cand l-am pus, si iar la sfarsit, otet si leusteanul.
Cam asta e. Un ingredient important pe care noi nu l-am avut este asha zisa ciusca, adica ardei iute , rosu, uscat.Un alt lucru important, nu uitati fitzi creativi, borsul de peste era facut de lipoveni pe malul apei, si nu de fiecare data aveau tot ce le trebuie, ahsa ca improvizau si un alt lucru important, diversitatea pestelui, se spune ca: cu cat mai multe specii cu atat e mai bun ( nu fitzi naivi, de baut sigur aveau). Poza cu borsul nu o mai pun , ca a abuzat Nemesis mai jos.

Advertisement
October 2011
M T W T F S S
« Sep   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31